Novaji rezgős rétes
(Balázs Zoltánné Dobó Mária recepje)
Természetesen KEMENCÉBEN sütjük.
Hozzávalók a tésztához:
1 kg liszt
1 ek. zsír
1 tojás
3 dl langyos sós víz
Összedolgozzuk a következő sorrendben: a lisztet elmorzsoljuk a zsírral,majd a tojást adjuk hozzá,aztán a langyos vizet. Jól felverjük a tésztát, (galuska sűrűségűnek kell lennie) egészen addig amíg el nem válik az edény falától.
Ebből a mennyiségből 4 cipó lesz. Meleg helyen 30 percig pihentetjük. Lisztezett vászon abroszra tesszük,kicsit megnyújtjuk,majd a tetejét olvasztott zsírral megkenjük. Ezután elkezdjük húzni,majd a kihúzott tésztára rászórjuk a tölteléket (túró,krumpli,dió,mák,alma tetszés szerint)
Töltelék (túrós esetén)
4-5 kg túró, 1 kg cukor izlés szerint, 10 cs. vaníliás cukor, 3 cs. mazsola, 3 citrom reszelt héj, a cukor egy részét és a mazsolát külön szórjuk a tésztára miközben a túróval töltjük. Mielőtt a túrót szétszórjuk a kihúzott tésztán, olvasztott zsírral locsoljuk meg (lehet Rama is).
Ezután a terítő segítségével feltekerjük,tepsi méretüre szabdaljuk,és a kizsírozott (Rama is lehet) tepsibe tesszük. A tetejét felvert tojással kenjük meg, majd forró kemencében 1 óra alatt megsütjük.